24.02.2020

Stonavské vítězství mladších žáků

Vlivem prázdnin a nemocí hráčů z Karviné odehráli v neděli (23.2.) naši mladší žáci turnaj navíc v nedaleké Stonavě, ve které se pořadatelství ujali Škorpioni Ostrava, nikoliv my. V turnaji na nás čekaly postupně tyto týmy: FBK Škorpioni Ostrava, S.K. P.E.M.A. OPAVA ŽLUTÍ, 1. FBK Eagles Orlova Florbalshop, a FBC Vikings Kopřivnice.

FBK Škorpioni Ostrava – 1. SFK Havířov
Časově nám byl přiřknut ihned první zápas celého turnaje, který z většiny případů nevěstí žádnou hezkou podívanou. To ovšem neplatilo pro tento zápas. Naši hráči vstoupili do utkání nejlépe jak mohli. Aktivní přístup, zodpovědnost, hlad po míčku, kombinační hra – to vše zdobilo náš herní projev v první půli zápasu. Za zmínku stojí krásná branka Marka Sasina (elév), který parádní ranou trefil prostor pod snižovačem a nedal tak sebemenší šanci brankáři. První půli jsme ovládali po všech stránkách, a to také dokazovalo skóre na světelné tabuli. Druhá půle se už bohužel nesla v opačném duchu. Ukolébaní výsledkem, myšlení, že se to již vyhraje samo, znamenalo značně zhoršený herní projev, kterého se soupeř ihned snažil využít. To se mu ovšem dařilo jen částečně. Škorpioni nedokázali ve druhé půli zdramatizovat zápas, a proto si kluci připsali první výhru v turnaji.
Trenér Gvuzd zhodnotil herní projev v první půli jako nejlepší v dosavadní sezóně, který mohl vidět od svých svěřenců. To také potvrzuje pozápasová pochvala trenérů z Ostravy, kteří pochválili náš herní projev.
 

1. SFK Havířov - S.K. P.E.M.A. OPAVA ŽLUTÍ
V druhém utkání na nás čekali hráči z Opavy, kteří pro naše borce znamenali novu zkušenost, jelikož jsme se doposud potkávali pouze s modrým týmem. Kluci se nezalekli výškové převahy. Hra byla ovšem velice nepřesná, mnohdy až nekoukatelná. Hrála se spíše plácaná nežli nějaký pohledný florbal. K vidění z obou stran bylo alespoň nasazení a celková hra byla velice vyrovnaná. Naši hráči zhruba tři minuty před koncem vstřelili branku, která znamenala nerozhodný stav. V tu chvíli se stalo něco, co by se u mládežnických kategoriích rozhodně stávat nemělo! Trenéři z Opavy chtěli očividně vyhrát za každou cenu a po naší vstřelené brance si zavolali rozhodčí a dožadovali se nájezdu na základě oslavy proti pravidlům (oslava na polovině soupeře). Velice zajímavé bylo, že předchozí naše vstřelené branky a následné oslavy, taktéž na jejich polovině, Opavské nezajímaly. Nájezd se nakonec jel a o emoce v hale nebyla nouze. Opava trestné střílení úspěšně proměnila. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. V tomto případě mlely velice rychle. Hráč z Opavy, který úspěšně proměnil nájezd zvolil oslavu, která také porušovala pravidla. Hození florbalové hole přes polovinu si ihned všimli rozhodčí a zapískali nájezd tentokrát pro nás. Nájezdu se ujal Matěj Varkoček, který se v této situaci také nemýlil a stav byl opět vyrovnaný. Po této absolutně nehodící se situaci v mládežnických soutěžích se naši hráči semkli jako jeden tým a šli za jasným cílem, že zápas dovedou do vítězného konce. A stanovený cíl také naplnili. Zhruba minutu před koncem jsme se po pohledné kombinaci zakončené střelou ze středu hřiště dostali do vedení, které jsme dokázali udržet do konce utkání. Druhé vítězství v turnaji. Za zmínku také stojí výborné zákroky Kuby Tyče (elév), který držel svojí pohotovostí příznivý stav po celou dobu utkání. 
 

1. SFK Havířov - 1. FBK Eagles Orlova Florbalshop
S týmem z Orlové jsme se také potkali poprvé v sezóně. Utkaní od začátku bylo velice ospalé, tempo nebylo vůbec atraktivní. S naši nejlepší desetiminutovkou proti Ostravě to nemělo vůbec nic společného. Mohl samozřejmě za to také soupeř, kterému jsme se dokonale v herním projevu a tempu podřídili. Šance byly k vidění na obou stranách, ale v malém měřítku. S přibývajícím časem jsme ovšem začali diktovat hru a dokázali jsme si vytvořit více prostoru a brankových příležitostí. Nakonec z toho bylo v celku jednoznačné vítězství, které znamenalo třetí výhru. 
 

FBC Vikings Kopřivnice – 1. SFK Havířov 
V posledním zápase celého turnaje na nás čekala Kopřivnice, která se prezentovala velice houževnatou hrou a fyzicky připravenými hráči. Oba týmy věděly, že se hraje o první místo v turnaji a dle toho také vypadal zápas i přístup k němu. Žádný hráč nedal nikomu nic zadarmo, všichni chtěli vyhrát každý osobní souboj a samozřejmě také celý zápas. Hra se přelévala ze strany na stranu, v zápase byly k vidění skvělé zákroky brankářů (u nás Robert Grim) a také naše vstřelená branka po výborné kombinaci tria hráčů: Mrózek D. – Maceček – Cebák, kteří dokonale rozebrali obranu soupeře a za předvedenou akci by se nemusel stydět žádný mužský tým. Závěry utkaní v tomto turnaji hrály pro nás. Zhruba dvě minuty před koncem jsme opět rozhodli zápas ve svůj prospěch a připsali si čtvrtou výhru v turnaji, která znamenala celkové prvenství! 

„V herním projevu si šlo všimnout jednotlivých částí, na který se snažíme během tréninku pracovat. Celkový turnaj byl z mého pohledu pozitivní, ačkoliv nutno přiznat, že herní projev byl každý zápas velice odlišný, nicméně víme, na čem dále pracovat. Chtěl bych poděkovat hráčům za jejich přístup a zodpovědnost, se kterou přistupují nejen na turnajích ale i v tréninku “, zhodnotil turnaj Gvuzd. 

Děkujeme všem hráčům za příkladnou reprezentaci oddílu, dále rodičům za podporu, zejména v posledním zápase! 

Zpět na výpis článků