06.03.2020

S Torpedem starší žáci zvládli před zaplněnou halou roli favorita

Neobyčejné zápasy zažijí sportovci nejčastěji v utkáních rivalů ze stejného města. Myšlenku našich trenérů nehrát vzájemný zápas s Torpedem o víkendu v Ostravě v rámci ligového kola, ale přes týden v městské hale v Havířově se podařilo se souhlasem soupeře zrealizovat. Proto si mohli naši starší žáci a starší žáci Exelsioru (Torpéda) Havířov možná poprvé v kariéře zažít, jaké je to hrát před bouřlivým publikem.

Šlo o druhé vzájemné měření sil, přičemž to první (domácí) skončilo nerozhodným výsledkem 3:3 a tak není divu, že odvetné utkání s sebou neslo očekávání nejen z florbalového prostředí, ale také ze strany široké veřejnosti. 

Již při hlasité rozcvičce bojovně naladěných torpeďáků bylo jasné, že na hřišti od úvodního hvizdu vzplane veliká florbalová bitva. Kdekdo by očekával na hrací ploše nervózní úvod, ale vizuálně větší nervozita panovala rozhodně v hledišti, které bylo zaplněno více než některé extraligové utkání mužů. Fantastičtí diváci od samého začátku zápasu vytvářeli výbornou atmosféru, která rozhodně v paměti hráčů utkví na delší dobu. 

Do branky našeho týmu nastoupil Erik Beza, který v začátku sezóny rozšířil řady SFK příchodem právě z týmu soupeře a k úvodnímu buly se na obou stranách postavili pětice tvořené z nejzkušenějších hráčů. Na první vstřelenou branku se nečekalo vůbec dlouho. V čase 1:06 hráči Exelsioru poskytli volný prostor na středu hřiště, který Samuel Strakoš zužitkoval krásným výběhem od mantinelu a vystřelil míček k levé tyči těsně nad nohu brankáře, což znamenalo vedení našich borců 0:1. Jak je důležitý vstup do utkání si naši chlapci jednoznačně uvědomovali, a proto o necelé dvě minuty později předložil Ondřej Matzner přesnou přihrávku na čepel Radka Stolarika (po jeho výborném odskoku na střed hřiště), který ranou do levého horního rohu branky navýšil náš náskok (0:2). První část představovala kvalitní florbalovou podívanou vhodnou pro nejvyšší ligu starších žáků v Moravskoslezském kraji, ve které bylo k vidění vše, co si fanoušek dobrého florbalu žádá. Pěkná kombinační hra, vysoké nasazení, výborné zákroky brankářů, tvrdé souboje v rámci pravidel, zjednodušeně řečeno - krása florbalu. 

Na úvod první části hráči SFK dokázali navázat i ve druhé třetině, kde bylo potřeba 48 vteřin k navýšení na tříbrankový rozdíl, o který se postaral po přihrávce Alexe Foltyna Ondra Matzner, který velice razantní střelou pod teploměrem prostřelil domácího Vojtěcha Kolkopa. Od této chvíle začali diktovat tempo a styl hry svěřenci Filipa Kubíčka, kteří si pohlednými kombinacemi a výborným pohybem připravovali vhodné pozice pro vstřelení další branky a domácímu celku dovolili pouze střely z oblasti poloviny. Jedna z největších šancí domácího celku bylo přečíslení 3 na 1, kterou ovšem velice nekonstruktivně vyřešil střelou Samuel Řezač. V polovině utkání došlo k vystřídaní brankáře Erika Bezy, který v první půli zápasu předvedl hned několik výborných zákroků, kterými dodal svému týmu jistotu a klid na čepelích. Do branky se postavil René Nieslanik. Po této změně dokázali naší hráči z výborného napadání na útočné polovině získat míček ve svůj prospěch a po bleskové kombinaci mezi Foltynem a Stolarikem svítilo na světlené tabuli skóre 0:4. Následoval oddechový čas domácího Exelsioru. Zbytek druhé části se dohrával opět pod taktovkou hráčů SFK. Za zmínku rozhodně stojí také výkon mladíků Sasin - Strakoš - Galla - Jandák - Chlebík, kteří se prezentovali absolutně klidným herním projevem, bez jakéhokoliv ukvapení a s jistotou, která vedla k dominanci na míčku. 

Z třetí části opět neuběhla ani minuta a výměna rolí Stolarika a Foltyna znamenala pátou branku pro SFK. Ačkoliv o tvrdé souboje v zápase nebyla nouze, k prvnímu vyloučení v utkání došlo až ve třicáté minutě zápasu, kdy po nepřehledné situaci v předbrankovém prostoru došlo k seknutí, které znamenalo početní výhodu pro domácí celek. Naši hráči ovšem oslabení zvládli s ledovým klidem, a hlavně z větší části s míčkem na čepelích, což samozřejmě Exelsioru vůbec nepřidalo. Šest vteřin po odpykání trestu byl zapískán pro hráče SFK volný úder, který střelou bleskově využil pohotový Stolarik, přičemž na volný úder domácí hráči vůbec nezareagovali. 

Naši hráči převedli velice dobrou hru, pomocí které od druhé části dominovali a zaslouženě si postupně dokráčeli pro vítězství v městském derby v konečné podobě 0:6! Famózním brankářům a všem zúčastněným hráčům patří veliký obdiv za přístup, se kterým do utkání nastoupili! Další obdiv patří úžasným hlasitým divákům obou týmů a také trenérům!

Zpět na výpis článků