14.10.2021

Mladší žáci začali novou sezonu turnajovým triumfem

Ve sportovní hale ZŠ a MŠ v Petrovicích u Karviné odehráli v neděli 10.10.2021 mladší žáci 1. SFK Havířov svůj první turnaj sezóny 2021-22. Na tento turnaj dostali kromě našich mladších žáků pozvánku také družstva Ostrava-Jih, 1. FBC Karviná, FBC Letka a Z.F.K. Petrovice. V době, kdy dochází k teplotním výkyvům, bývá dost dětí nemocných, navíc se řada týmů potýká s nařízenými karanténami svých hráčů, nás nevyjímaje, jsme přes toto všechno na turnaj vyrazili v počtu čtrnácti hráčů a dvou brankářů.

Kategorie mladších žáků hraje Moravskoslezskou ligu, která se nehraje formou dlouhodobé tabulky, ale formou turnajů. Zhruba jednou za měsíc se sjede pět týmů z našeho kraje (celkem soutěží 30 družstev) dle losu na jedno místo a tam sehrají utkání každý s každým, vyhodnotí se pořadí a žádná další tabulka se nevede. V této kategorii se po přechodu z kategorie elévů děti učí hrát v počtu pět hráčů v poli a jeden brankář na hřišti větších rozměrů, než je tomu u mladších elévů.
Do soutěže mladších žáků jsme přihlásili dvě družstva pod názvy 1. SFK Havířov modří a 1. SFK Havířov bílí s cílem zapojit co největší počet hráčů ve věku mladších žáků a také snaživé mladší elévy pro získávání potřebných zkušeností ve hře pěti hráčů v poli.

Jak bylo už uvedeno v úvodním odstavci, první turnaj se odehrál v Petrovicích. 

Komentář k jednotlivým zápasům a celkové shrnutí:

1. SFK Havířov modří - Z.F.K. Petrovice 15:0
Od začátku bylo jasné, který tým bude udávat tempo zápasu. I když našim klukům poměrně dlouho trvalo než se dostali do stavu, kdy jejich hra začala mít „koukatelnou“ podobu, vypracovali si rychle dvougólové vedení. Převaha našeho týmu byla po celý zápas velká, soupeř se soustředil hlavně na bránění své poloviny, sem tam však zahrozil z protiútoků a od vstřeleného gólu určitě nebyl vůbec daleko. 

1.FK Ostrava JIH - 1. SFK Havířov modří 3:14
Podobný zápas jako ten první, kdy naši kluci dobývali obranu soupeře, s rozdílem, že jsme soupeři po chybách v obraně umožnili vstřelit až tři branky. Pokud svou první branku za mladší žáky nejmladší elévové, které jsme do utkání zapojili nevstřelili v prvním utkání, tak v tomto utkání tomu tak určitě bylo, protože o góly i asistence se podělil téměř celý tým.

1. SFK Havířov modří - 1. FBC Karviná 4:1
Asi nejtěžší zápas turnaje. Karviná na nás vletěla od první sekundy a hrál se florbal nahoru dolů. Brankáři na obou stranách předváděli skvělé zákroky a bylo se na co dívat. Troufám si říct, že o vítězi rozhodla vyzrálost a zdravé sebevědomí našich nejstarších hráčů, kteří ve správnou chvíli dokázali zabrat a zápas rozhodnout. Tento zápas nám ukázal i naše slabé stránky, na kterých budeme pracovat.

FBC Letka Toman Finance Group - 1. SFK Havířov modří 4:7
Zápas s Letkou byl o první místo na turnaji, prostě finále. Věděli jsme, že bude důležité hlavně uhlídat nejlepšího hráče soupeře. To se klukům povedlo tak napůl, ale díky kolektivnímu výkonu jsme vstřelili více branek než soupeř a to rozhodlo o prvním turnajovém vítězství našich kluků.

Skladba soupeřů na tomto turnaji pro nás byla na rozjezd dobrá. Bylo vidět, že naše hra se s počtem odehraných minut zlepšovala a hráči si uvědomují důležitost kolektivního pojetí hry. Odměnou za to jsou pak nejen góly, ale i chytré nahrávky a krásné akce.
Doufejme, že na dalším turnaji nebudeme muset počítat žádné nemocné a těšíme se na další soupeře.

Tomáš Ficenc

Zpět na výpis článků