21.03.2020

Rozsáhlý rozhovor dorostenců/starších žáků

Florbalová sezóna nám již skončila, a proto jsme se rozhodli zprostředkovat rozsáhlejší rozhovor s nejstaršími hráči v oddílu. Každý hráč dorostu / starších žáků přispěl minimálně jednou odpovědí, za což jim patří veliké díky a Vy se tak máte možnost dozvědět podrobnější informace o kolektivu. Nezbývá nic jiného, než Vám popřát poklidné čtení tohoto zajímavého rozhovoru a pevné zdraví!

1. Jak se cítíš bez florbalu? 

Jan Chudoba – Je to na nic, pořád máte pocit, že vám něco chybí. Ze začátku si říkáte: “Jo, trochu si odpočinu”. Druhý den už se nudíte a chcete, aby už jste zase mohli hrát. Ještě horší to je kvůli karanténě, protože si nemůžete zaběhat ani se sejít s ostatníma. Prostě nic. Jediné, co můžete pro florbal v tu dobu dělat je posilovat. Věřte nebo ne, i posilování dokáže zabavit, když nemáte co dělat.
Adam Kolodziej – Bez florbalu se cítím velice nesvůj a doma se celkem nudím a chybí mi, jak florbalka v ruce, tak celkově krásy florbalu, kvůli kterým ho hraju. Samozřejmě mi taky chybí spoluhráči, protože jsem rád že je mám, jsou skvělí. Doma samozřejmě posiluju, jak nám trenér doporučil a udržuji se v kondici.
René Nieslanik – Právě teď v období, kdy řádí coronavirus tak to doma moc nezvládám, protože florbal je pro mě život a SFK je rodina. Takže se snažím doma alespoň posilovat. Hala mi ale fakt hodně chybí. Hlavně kamarádi a jelikož jsme golman tak chytání. Doma je nuda, v hale je mnohem větší zábava. Je mi po klucích z naší SFK rodinky opravdu hodně smutno.

2. Jak bys zhodnotil kolektiv dorostenců/starších žáků?

Radek Stolárik – Náš kolektiv je skvělý.  V obou oddílech jsme opravdu super parta, která drží pospolu i v těch horších chvílích a u nás se baví každý s každým. Jsme jedna rodina a dali bychom za sebe ruce do ohně. Všichni si jdeme za svými sny a navzájem se v tom podporujem a pomáháme si. Všechny kluky od nás mám nesmírně moc rád a neumím si představit, kdyby nadcházející sezóny byly bez nich. Tahle parta kluků je prostě od prvního po posledního člověka dokonalá a už tohle je velká část týmového úspěchu a vede to k mnoha dalším úspěchům a výhrám.
Ondřej Matzner – Kolektiv dorostenců a starších žáků vidím jako skvělou a zábavnou partu lidí. Nikdy se s nimi nenudím a jsem rád, že jsem do tohodle kolektivu zapadl.
Erik Beza – Náš kolektiv je velmi dobrý, máme mezi sebou dobré vztahy, což je pro náš sport důležité. Jsem rád a taky velice překvapen, jak jsem po přestupu do SFK okamžitě zapadl do kolektivu. 

3. Hodnocení této sezóny dorostenců/starších žáků?

Alex Foltyn – Řekl bych, že letošní sezóna byla opravdu dost úspěšná. Ve starších žácích si myslím, že jsme předváděli kvalitní hru a plynuly z toho kvalitní výsledky. V některých zápasech to sice nevyšlo, ale to se stává. V dorostenecké lize jsme předváděli velmi pohledný florbal. Nakonec bohužel zkrácenou ligu v dorostencích jsme bez ztraceného bodu ovládli. Nutno podotknout, že jsme hráli s dvěma hráči věkově dorostencemi (ročník 2004). Ročník 2003 jsme v týmu neměli, proto byl zbytek doplněn kluky ročníků 2005 a také 2006.
Adam Chlebík – Tuhle sezonu musím hodnotit velmi kladně myslím si, že jsme udělali hodně práce. Ve starších žácích jsme skončili na 2. místě, celou sezónu šlo prakticky o dva zápasy s Vítkovicemi a pár dalších těžkých zápasů. Myslím si, že jsme zvládli zápasy dobře až na ty s Vítkovicemi. První byl těsný možná se dalo říct i smolný. Druhého jsem se nemohl zúčastnit a hrozně mě to mrzí. Podle informací byl však dobrý start ale Vítkovice to dokázali otočit a vyhrát tak celou sezónu. Ale nejkrásnější zápas byl s Torpédem (Derby) před tolika fanoušky jsem hrál jen dvakrát, a to na finálových zápasech Prague Games. Tenhle zápas jsme zvládli perfektně a vysoko vyhráli. Dorostence bych ve zkratce zhodnotil velmi dobře, žádný těžší zápas nebyl a sezónu jsme tedy s plným počtem bodů vyhráli.
Šimon Jandák – Letošní sezóna začala myslím velmi dobře. Účastnil jsem se většiny zápasů a snažil jsem se posbírat co jak nejvíc florbalových zkušeností. Hrál jsem ve dvou kategoriích, jak za starší žáky, tak za dorostence, za což jsem velmi rád. Myslím, že výkonnost byla nad očekávání, ale určitě máme pořád co zlepšovat a nesmíme usnout na vavřínech. Každopádně obrovské dík patří trenérům a lidem, kteří se o nás starají po celou dobu včetně rodičů. Trenérům za píli a snahu, kterou do nás vkládají a rodičům za obrovskou podporu. Máme k nim velký respekt, ale přitom máme dle mého názoru se všemi dobré a kamarádské vztahy. A to je asi taky hlavní důvod, proč nás to pořád tak hodně baví. V této sezoně to všechno začalo kvalitní letní přípravou před samotnou soutěží a bohužel to všechno skončilo čtyři zápasy před koncem. Moc mě mrzí, že celá liga byla ukončena předčasně.


4. Jaké herní prvky v týmu fungují?

Vojtěch Sasin – Za mě určitě funguje založení útoku a přechody do útoku. Také je u nás velice dobrá obrana, obranné systémy a vrácečky do obrany. V poslední řadě je u nás taky super týmovost. Podporujeme se a máme skvělý kolektiv. 
Samuel Strakoš – Musíme zlepšit v některých fázích týmovost, kterou sice máme super, ale někdy chybí podpoření při nepovedené akci. Máme dobré individuality a každý je dobrý na florbalce. Myslím si, že máme dobré přihrávky, i když někdy nepřesné, ale jelikož je jich za zápas opravdu moc, proto někdy špatné být musí. Máme super kolektiv. 
Vojtěch Petřík – Samozřejmě nám funguje zodpovědnost do obrany a obranné rozestavení, jako je obranný systém 2-2-1 a také 1-2-2, který stále ještě pilujeme. Naší výhodou v týmu je fungující kolektiv, jak mezi hráči mezi sebou, tak hráči s trenéry.
Radek Stolárik – U nás v týmu funguje většina věcí, myslím že perfektně. Velmi u nás fungují věci mimo hřiště, jako je udržování a upevňování vztahů, ale také věci ve hře, jako například přesnosti přihrávek a hlavně bojovnost. Fungují nám také důležité herní role, jako je zodpovědnost za míček hráče, který míček drží, ale také role hráče bez míčku, který se pohybuje a neustále se ukazuje, aby hráč s míčkem měl možnost mu přihrát. I tak ale stále máme spoustu věcí, které musíme zdokonalovat.
Alex Foltyn – Myslím si, že v našem týmu funguje hlavně týmovost. Dokážeme se v důležitý moment semknout a předvádět výborné výkony. Určitě funguje i komunikace, rychlé přechody do útoku a návraty do obrany. Nesmím zapomenout také na některé individuální hráče, kteří dokážou rozhodovat zápasy, ale samozřejmě k tomu potřebujou skvělé spoluhráče.

5. Na jakých prvcích jako tým potřebujete zapracovat?

Jan Zaorálek – Měli bychom se zlepšit v komunikaci, protože ta nám na hřišti dost často chybí. Dále bychom měli zlepšit přesnosti přihrávek, jelikož to nám dělá taky dost problém. Ještě bych chtěl říct, že bychom měli zlepšit přesnost střelby, zakončování akcí a pohyb. A nakonec samozřejmě na týmové podpoře při nepovedené akci.
Jan Chudoba – Za mě je chemie v týmu dobrá, ale co potřebujeme rozhodně zlepšit, je zakončení. Často si vytvoříme dobrou šanci, ale nedokážeme ji využít, protože máme problém se zakončením. Dále asi přihrávky, protože přihrávky jsou jedna z nejdůležitějších věcí. A nakonec podle mého názoru jak fyzická, tak psychická síla, pohyb na hřišti a výdrž.
Samuel Vraník – Nejvíce bychom měli zapracovat na komunikaci na hřišti. Další problém nám některým dělá pohyb na hřišti, aby bylo více možností pro přechod do útoku a vytvoření šancí. Dále bychom mohli zapracovat také na přihrávkách, a to konkrétně na přesnosti a rychlosti.
Ondřej Matzner – Řekl bych, že bychom měli zapracovat na týmovém duchu a podporovat se navzájem. Například podpořit se při povedené i nepovedené akci. Dokáže to týmu dost zvednout sebevědomí.
Adam Chlebík – Jako tým bychom měli zlepšit vzájemnou komunikaci na hřišti, která dost často chybí. Dále určitě zodpovědnost za míček a pohyb hráče s míčkem, který sice v naší hře nechybí, ale stále je co zdokonalovat. Nakonec je v některých fázích hry potřeba lepší zakončení a proměňování šancí.

6. Už máš nějaké cíle do příští sezóny?

Erik Beza – Chtěl bych samozřejmě s týmem vyhrát co nejvíce zápasů a také neligových turnajů. Jako brankář, bych chtěl co nejvíce pomoci týmu svými zákroky a mít co nejméně obdržených branek.
Martin Funiok – Můj cíl do příští sezony je vyhrát co nejvíce zápasu v dorostech a také hlavně projít sezónu bez nějakého zranění, a hlavně s týmovým duchem. Já jako gólman bych chtěl týmu pomoci co nejvíce zákroky.
Adam Chlebík – V první řadě bych chtěl vyhrát ligu starších žáků, tedy ročníků 2006 a 2007 a dostat se na MČR starších žáků a také bych se chtěl dostat co nejdále v dorostu (pokud po téhle sezóně se schválí náš postup). Dále bych se chtěl dostat co nejdále na turnajích na které pravidelně jezdíme (např. Prague Games, Hummel Open Game v Brně a jiné…) Osobně bych se chtěl dále učit a rozvíjet od pana trenéra Filipa Kubíčka.
Ondřej Pluhař – Jistě že mám. Mezi jedny z nich patří mé individuální. Například technika s balónkem na florbalce, nebo zlepšit mou fyzičku. A abych nemluvil jen o sobě, tak samozřejmě spoustu týmových úspěchů, výher a gólů. Doufám, že se v dorostencích dostaneme co nejdále.
Vojtěch Sasin – Chtěl bych se se staršími žáky podívat na MČR a v mé premiéře v dorostencích bych rád vyhrál soutěž a dostal se co nejdál. Hlavně bych chtěl osobně svými kvalitami pomoci klubu ke spoustu výhrám.

7. Popiš a pár slovy vaše trenéry Filipa Kubíčka a Petra Chudobu a zhodnoť, jak jste s nimi spokojeni.

Ondřej Matzner – Pana trenéra F. Kubíčka bych popsal jako cílevědomého a pracovitého člověka se kterým vidím cestu do budoucna. S panem trenérem P. Chudobou se tak často nevídáme, ale i přesto jsem rád, že ho na tréninku vidím a vede náš trénink. S prací obou trenérů jsem nesmírně spokojený. Musím vyzdvihnout práci s panem Kubíčkem, protože od doby, co mě začal trénovat, vidím na sobě velké fyzické a florbalové zlepšení.
Jan Zaorálek – Filip Kubíček je někdy přísný, ale to je jen dobře pro nás. Rád si nás vyslechne a promluví o všem a vždy hledá cestu, jak nám pomoct. Vytváří pro nás zajímavá cvičení a osobně jsem s ním velmi spokojen. Petr Chudoba je také dobrý trenér, chodi celkem často na naše trénink a když ho vede on, tak nám dá dost zabrat do těla a snaží se nám vždy pomoct. Oba trenéry mám moc rád. 
Radek Stolárik – S oběma trenéry jsem opravdu spokojen. Filip Kubíček mi, ale také celému týmu dává opravdu hodně a od té doby co ho máme cítím obrovské zlepšení a je to člověk, který opravdu ví, co chce a taky ví co dělá a dělá svou práci famózně. Předává nám své zkušenosti ze své bohaté kariéry, a to je pro nás obrovskou motivací. S Péťou Chudobou jsem spokojen také. Výborně doplňuje Filipa a také nám předává zkušenosti z obecnějšího sportovního života. Je to fajn člověk a tréninky s ním jsou také fajn. Oba trenéry mám moc rád a je mi ctí hrát pod jejich vedením. 
Vít Magera – Filip Kubíček je super trenér, někdy na nás trochu přísný, což je pro nás fajn. Vždycky si nás vyslechne. Je to pracovitý člověk    a chce abychom vyhrávali. Péťa Chudoba nás moc často netrénuje ale když už nás trénuje, tak často máme cvičení na fyzičku, je to taky super trenér.
Erik Beza – S panem Kubíčkem jsem velmi spokojen, protože umí suprově vést tréninky a je to úžasný trenér, který nám předává moc důležitých zkušeností a je s ním sranda. S panem trenérem Chudobou je také sranda a jsem s ním spokojený. Umí vést tréninky, když pan Kubíček chybí. 

8. Považuješ 1. SFK Havířov jako jednu velkou florbalovou rodinu? Pokud ano, proč?

Lukáš Galla – Ano, považuju. Proč? Protože jsme opravdu dobrá parta, která doufám že se nikdy nerozpadne. Máme snad nejlepší kolektiv, jaký jen si můžou sportovci přát.
Vít Magera – Ano, kvůli všem spoluhráčům. Všichni jsme kamarádi a vídáme se i když nemáme tréninky nebo zápasy. Všichni se považujeme za rodinu a máme se rádi.
Samuel Strakoš – Jistě že ano. SFK považuju jako jednu obrovskou rodinu, kterou mám moc rád. Všichni kluci si pomáháme a máme prostě super kolektiv, který drží vždy spolu i mimo hřiště. Bavíme se i v běžném životě a všichni spolu makáme za stejným cílem.

9. Jak moc se těšíš na letní turnaje (pokud samozřejmě proběhnou) a co od nich očekáváš?

Vojtěch Petřík – Těším se na ně hodně, ale stále není jisté, jestli na všechny pojedu. Nejvíc se těším na to, že si to užijeme s kamarády a zahrajeme si kvalitní zápasy proti klubům, se kterými se normálně v lize nepotkáme. Pokud turnaje budou a já se jich zúčastním, očekávám velmi dobré výsledky.
Samuel Vraník – Na letní turnaje se těším opravdu velmi. Očekávám od většiny medaile, protože si myslím, že na to máme a uděláme vše proto, aby to cinklo, nějakým kovem. Potom taky očekávám v další zlepšení kolektivu, a hlavně že si to všichni užijem spolu. Nakonec bych chtěl taky z těchto turnajů nabrat nové zkušenosti do budoucna a spoustu výher. 
Lukáš Galla – Na letní turnaje se těším strašně moc, jako každý rok. Doufám tedy že se momentální situace zklidní a že turnaje budou. Očekávám od nich hlavně skvělé zážitky a skvělou týmovou atmosféru. 
Vojtěch Sasin – Těším se velmi. Každoročně na nich předvádíme skvělé výkony a toho bych se chtěl držet i letos a dostat se ve všech turnajích co nejdál, ale hlavně si je užít. Doufejme, že získáme nějakou medaili a odjedeme z každého domů spokojeně.
Šimon Jandák – Vzhledem k situaci, která teď nastala, se na letní turnaje moc těším. Už se nemůžu dočkat, až začneme zase všichni společně trénovat a připravovat se. Doufám, že se situace kolem koronaviru zlepší a organizátoři turnajů nic nezruší. To by mě mrzelo, protože tato řada docela velkých a úspěšných turnajů byla vždy fajn. Nechtěl bych přijít o to zahrát si spoustu kvalitních zápasů s kluby, s kterými se v sezoně nepotkáme.

10. Co bys vzkázal případným novým dětem, které by chtěly s florbalem začít? A proč zrovna v našem oddílu?

Martin Funiok – Je to složitá otázka, protože aby poznali krásy florbalu a aby se florbal stal součástí jejich života jako nám, tak to si musí vyzkoušet sami, ale určitě doporučuju začít. Lepší než sedět doma a florbal je sport, kterým se dá opravdu skvěle bavit a pokud chytnete tak skvělý kolektiv, jako máme my, je to skvělé a nebudete litovat. U nás máme skvělé trenéry, což potvrzujou naše výsledky, a hlavně jsme jedna velká rodina, která drží pospolu. 
Adam Kolodziej – Vzkázal bych jim to, že florbal je krásný kolektivní sport, kde si člověk najde mnoho kamarádů. V našem oddílu jsou skvělí a zkušení trenéři, kteří umí udělat trénink zábavný, ale zároveň takový, aby si hráči mákli a zlepšovali se. Musíte si to zažít sami. Začněte a budete rádi že jste to udělali a postupně budete florbal vnímat jako obrovskou část vašeho života.
Ondřej Pluhař – Aby se přišli podívat na naše tréninky a viděli, jak fungují. Máme tady schopné trenéry, kteří umí s dětmi pracovat, máme taky velmi dobrý kolektiv, takže by se jim tady mohlo zalíbit. Proč zrovna náš oddíl? Myslím, že máme jeden z těch lepších oddílů v Havířově, jak přístupem trenérů, tak i celkově co se týče kolektivu. Jezdíme každoročně na velké turnaje i na letní camp, kde si to vždycky užijeme. Ale přivezeme si odtamtud i nové zkušenosti.
Šimon Jandák – Novým klukům, kteří chtějí začít hrát florbal bych vzkázal, ať to jdou určitě vyzkoušet, protože florbal je bezvadný kolektivní sport. Několikrát za týden se na trénincích budou setkávat s príma partou, kde se naučí plno nových věcí a zažijí kopec srandy. Přece nechtějí sedět doma!!!
René Nieslanik – Pokud chcete přihlásit své děti do našeho týmu, uděláte jedině dobře. SFK je rodina, takže se v našem týmu bude vaše dítě cítit skvěle, navíc náš tým opravdu žije florbalem. Jezdíme na spoustu turnajů a sbíráme úspěchy, jak na turnajích, tak i v lize a spousta našich hráčů pravidelně navštěvuje výběry Moravskoslezského kraje. Samozřejmě velký podíl na tom mají naší skvělí trenéři zapálení do florbalu a s hodně zkušenostmi, a to je jen dobře. Navíc trénujeme v super halách. Navštěvujeme i bazén, takže další plus v tom, proč přihlásit vaše dítě právě k nám. Super kolektiv, skvělí trenéři a prostě úžasný tým. S radostí doporučuji.

Zpět na výpis článků