12.02.2021

„Musíme čekat a věřit“ rozhovor s předsedou klubu

Epidemie se nechce umoudřit, počty nakažených neklesají, vláda sportu dlouhodobě dává červenou. Nelze se již několik měsíců vrátit do tréninkového procesu a sportovní kluby stále jen můžou čekat co bude. Tomáš Ficenc v krátkém rozhovoru popisuje svůj pohled na danou situaci a předpovídá předčasný konec již druhé sezóny za sebou.

Ahoj Tome, naplno řádí epidemie koronaviru, zastavilo se veškeré florbalové dění. Jak současnou situaci vnímáš?
Současná situace je velmi těžká, dle vlády neubývají počty nakažených a sport je v tuto chvíli druhotný. Já na tuto situaci pohlížím ze dvou úhlů. Na jedné straně jsou chvilky, kdy si člověk přeje, abychom to přežili, protože má strach o své blízké, rodinu a kamarády. Na druhou stranu jsem pro, abychom mohli v jakémkoliv modelu trénovat a hrát. Prostě aby děti měly jinou zábavu než jen doma tablety a mobily. Sport je z mého pohledu velmi důležitá součást života.

Co ty a covid-19?
Musím zaklepat na dřevo, já se zatím úspěšně viru i karanténám vyhýbám. Nosím poctivě respirátor a snažím si často dezinfikovat ruce. Jsem však smířen s tím, že to nemusí být donekonečna a přijít to může kdykoliv odkudkoliv.

V některých klubech jdou cestou online tréninků, jak je to s tréninky v 1. SFK?
On-line netrénujeme. Úkolů mají děti a rodiče dost ze školy. Tam se podařilo jim takovou formu výuky znechutit velmi kvalitně. V tomhle jim jdeme z cesty. Venku je teď spoustu možností, jak se můžou vyblbnout sami, doporučujeme hory, procházky a necháváme to více, méně na nich. Kluci, kteří byli nominováni do reprezentace mají pravidelné webináře na různá témata pořádané trenéry výběrů.

Kluboví trenéři nejsou s dětmi vůbec v kontaktu?
Starší kategorie mají nepravidelná online setkání. U malých dětí je to těžké a je to problém.

Sport prochází kvůli epidemii koronaviru velkou krizí. Jsou kritickým faktorem finance?
To doposud nevíme. Největším zdrojem příjmu klubů jako jsme my jsou členské příspěvky. Za jaro 2020 jsme se snažili období kdy se netrénovalo finance za členské příspěvky rodičům věcně kompenzovat - všechny děti dostaly klubová trička a lahve s motivem klubu. Teď jsme se rozhodli od ledna, že nebudeme rodiče v této situaci, kdy jejich děti nedostávají žádnou přímou protislužbu finančně zatěžovat a zrušili jsme povinnost členů hradit členské příspěvky. Vím, že ve většině oddílů k tomuto kroku přistoupili také a je to tak správně, protože oddíly nemají náklady za nájemné prostor k tréninkům a za neuskutečněné turnaje. Doufám také, že stejně se k tomu postaví i florbalová unie a promine klubům poplatky za startovné na další soutěžní ročník. Věříme v podporu města, kraje a státu na rok 2021. Pokud tyto instituce sportovce dostatečně nepodpoří, budou přicházet o zkušené trenéry. Takové signály ale zatím nemám.

Věříš, že se sezóna 2020/21 ještě bude dohrávat?
Tak v to už bohužel moc nevěřím.

Věříš, že se všechny děti k florbalu vrátí tak jako to bylo před vypuknutím epidemie?
Musíme čekat a věřit. Snad budou po sportu hladoví a ti co ne, tak jim snad rodiče odinstalují Minecrafty a podobné a vyženou je na trénink. 

Plánujete letní akce?
Rodičům jsme na online schůzce odprezentovali vše, co jak chceme a plánujeme. Prague Games, Unyp Cup v Praze i letní soustředění v klasickém termínu. Už se těším, v Praze se nám nejvíc daří sbírat medaile :)

Zpět na výpis článků