11.09.2019

UNYP CUP 2019

V pátek 6.9.2019 po desáté hodině vyrazili starší žáci na premiéru, co se týče reprezentace klubu. Vůbec poprvé jsme se zúčastnili UNYP CUPU, který představuje jednu z nejkvalitnějších příprav před sezónou. Naši se turnaje zúčastnili v kategorii YOUNGSTARS U15.

Jelikož nás v pátek nečekal žádný zápas, měli jsme čas se po příjezdu do Prahy ubytovat na UNYP Aréně, podívat se na dorostenecké kvalitní zápasy a poté si dát dobrou večeři v nedaleké Harfě. Poté již následoval odpočinek a regenerace před sobotními zápasy.

Skupiny byly tříčlenné, přičemž naše skupina mimo nás zahrnovala dále Technology Florbal Mladou Boleslav a Fbc Hradec Králové. Všechna svá skupinová utkání jsme odehráli na nedaleké hale Třebešín.

První utkání nás čekalo v 11 hodin proti Mladé Boleslavi. Kdekdo by čekal, že na hráčích při své UNYPové premiéře bude možno pozorovat nervozitu, nebylo tomu tak. Začátek utkání měl z naší strany velikou aktivitu, což po pár minutách bylo znát na výsledné tabuli, na které v čase 3:46 svítilo 0:2 pro 1. SFK Havířov. Nicméně naše aktivita ze začátku utkání postupem upadala a Mladá Boleslav začala v chvilkových pasážích být lepším týmem. Po první půli svítil na tabuli výsledek 1:2. Druhá půle se nesla ve stejném duchu, jako ta první. Úvodní část druhého poločasu byla výraznější aktivita na našich borcích, ale stejně jako v případě první půle, v druhé části druhé poloviny již tomu tak nebylo. V čase 29:22 Mladá Boleslav vstřelila gól na 2:3 a zdramatizovala utkání. Boleslav poté zkoušela power-play, čehož využili naši borci a v čase 29:31 upravili skóre na 2:4. Z prvního zápasu jsme si připsali do tabulky 3 body po výhře 2:4.

Druhé utkání a zároveň poslední ve skupině začalo v 13:15 proti FbC Hradci Králové. Zde jsme se v první polovině doslova probouzeli, jelikož hru na míčku a výrazně vyšší aktivitu byla možnost pozorovat hlavně u Hradce Králové, nikoliv u nás. V čase 4:40 jsme dostali po nádherné kombinaci úvodní gól utkání (1:0 pro Hradec). Obraz hry se dále moc neměnil. Nutno ovšem podotknout, že kvalita utkání byla znát od úvodního hvizdu. Ačkoliv byl Hradec v první půli lepším týmem, vytvořili jsme si hned několik šancí, které ovšem nebyly proměněné. Se začátkem druhého poločasu byl znát diametrální rozdíl, obraz hry se otočil, my jsme byli aktivnější tým, který hrál na míčku a vytvářel si šance. Toto se projevilo v čase 18:27, kdy došlo ke srovnání na 1:1. Jak my, tak i Hradec Králové jsme věděli, o co se v tomto zápase hraje. Bylo to o první místo ve skupině, přičemž nám stačil bod, Hradci Králové body tři. Tato informace v podvědomí obou celků byla v koncovce utkání zřetelně viditelná a Hradec se snažil vstřelit druhý gól (my samozřejmě také). Ačkoliv šancí bylo k vidění více než dost, třetího gólu jsme se v zápase nedočkali. Po remíze 1:1 se kluci mohli radovat z prvního místa ve skupině.

Prvním místem jsme si ihned zajistili čtvrtfinále a museli jsme čekat na vítěze z osmifinálového zápasu Torpedo Havířov vs. Zlín Lions. Lepším z dvojice se stal Zlín Lions, se kterým nás čekal zápas v 19:30 na hale v Čakovicích. Začátek utkání se odehrávalo ve stejném duchu jako s Mladou Boleslaví. Aktivita na naší straně, hra s míčkem a tvořivost, díky které jsme si vytvářeli více než slibné šance, které ovšem opět nebyly proměněné v kýžené ovoce. Kdyby na ukazateli svítilo po deseti minutách skóre 3:0 pro Havířov, nikdo by se nemohl divit, nicméně na kdyby se nehraje. Zlín si ve 13. minutě zápasu vytvořil první lepší šanci, kterou doplnila výrazná aktivita a hlad po gólu u brankoviště, ze kterého vytěžili jejich hráči maximum (12:40, 0:1 pro Zlín). O přestávce přišlo pozitivní hodnocení od trenérů, byly zmíněné jisté nedostatky a proběhla motivace k otočení vývoje utkání. V čase 18:07 nastala naše individuální chyba v obraně, která znamenala skóre 0:2. O chvíli později, v čase 19:30 přišel výpadek celé naší pětky, ze které si Zlín udělal doslova kužely a dobrý den, 0:3. Následoval náš time out a touha a chtíč zvrátit výsledek. Kontaktní gól se dostavil chvíli po TO, a to v čase 21:17. Kvalita čtvrtfinálového zápasu byla znát. Ačkoliv jsme si dále vytvořili nějaké šance, nedokázali jsme je proměnit v gólový přínos pro tým a Zlín si konec utkání zkušeně pohlídal s míčkem na hokejkách.

Po neúspěšném čtvrtfinále nás čekal souboj o páté místo s FBC Kanonýři Kladno. Tento zápas se celou dobu nesl ve vyrovnaném duchu. Byl to zároveň herně nejkvalitnější zápas, který jsme měli možnost na turnaji odehrát. V tomto utkání jsme mohli pozorovat zlepšení v našich herních činnostech a dovednostech. V čase 8:38 střelou od mantinelu se radovalo z první branky Kladno. Po výborném napadání a chybě obránce z Kladna jsme nezaváhali a vyrovnali na 1:1 (11:41). Po trestném úderu, kdy se naše zeď zapomněla, bylo Kladno opět ve vedení (20:46). V čase 27:47 naše mladé pušky prokázaly vyspělé herní myšlení a po krásně a precizně zahraném úderu srovnaly skóre na 2:2. Po základní části skončil zápas nerozhodně (2:2) a následovaly nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hráči z Kladna. Konečny výsledek byl tedy 2:3pn pro Kladno.

Při své přemiéře jsme na turnaji obsadili 6. místo z 12. zúčastněných týmů, což je pozitivní. Za primární ale považujeme fakt, že jsme odehráli další 4 velice kvalitní utkání, které nám (trenérům, ale i hráčům) dodali zpětnou vazbu a víme, kde máme mezery a na čem je potřeba pracovat. Závěrečná herní příprava před sezónou už snad ani nemohla být lepší a kvalitnější.

Na závěr bychom chtěli poděkovat hráčům za příkladnou reprezentaci oddílu. Velikou pochvalu musí dostat i rodiče, kteří v hojném počtu dorazili kluky do Prahy podporovat! Mockrát Vám děkujeme! A obrovskou pochvalu si určitě zaslouží organizátoři UNYP CUPU. Děkujeme!

Vojta Gvuzd

Zpět na výpis článků